Medve támadt egy gombázóra Besztercebánya közelében

Vágólapra másolva!
Medve támadt egy férfira Besztercebánya közelében.
Vágólapra másolva!

A nagyvad egy Besztercebányához közeli faluban, Szelcsében tűnt fel a két kölykével - írja a Paraméter. 

A medve rátámadt egy 60-as éveiben járó férfira, aki épp gombázott. 

A férfi szerencsére súlyosabb sérülések nélkül megúszta a támadást. 

A rendőrség és a mentősök is gyorsan a helyszínre értek, a vadőrök pedig átkutatták a területet. A Standard hírportál szerint a falu közelében egy sípálya is található, a turisták és a gyermekes családok körében igen népszerű a terület.

Szelcse község a közösségi oldalán figyelmeztetett a támadásra és felhívták a lakosság figyelmét, hogy legyenek óvatosak és körültekintőek.

Szlovákiában egyre gyakrabban fordulnak elő medvetámadások

Márciusban és áprilisban több medvetámadás is történt. Egy lakott területre tévedve medve március 17-én Liptószentmiklóson megsebesített öt embert. A 10 és 72 év közötti áldozatok harapásokat és karmolásokat szenvedtek, 

egyikük csaknem elvesztette az egyik szemét.

A medvét sikerült befogni és kilőni. Néhány nappal később Kovácspalota egyik erdei útján támadt rá két kocogóra egy medve. Egyikük a lábán szerzett nem életveszélyes sérüléseket.

Április elején egy barnamedve rontott rá kirándulókra a Tátra lábánál fekvő Pribilina (Pribylina) község közelében, előző nap pedig szintén egy gombázóra támadt rá egy fenevad. 

medve
Fotó: Barnamedve - Illusztráció!
Forrás: Shutterstock/Valeriomei

Szielnic község közelében pedig egy erdészt sebesített meg súlyosan egy medve. A 35 éves férfi mellkasi sérülést, bordatörést és gerincsérülést szenvedett. A férfit Liptószentmiklósra szállították kórházba.

Alig két héttel később Polyána hegység természetvédelmi területén két túrázóra támadt rá egy medve. A két férfi lakott területen kívül letért a kijelölt túraösvényről. Az arcukon, kezükön, illetve lábukon is súlyos sérülések keletkeztek.

Minkét férfit mentőhelikopterrel szállították a besztercebányai kórházba. 

A nehezen megközelíthető terep, valamint annak veszélye miatt, hogy az állat még a közelben lehet, a két férfit egy csörlő segítségével húzták fel a helikopterbe.

Az emberek és a medvék együttélése politikai kérdéssé is vált Szlovákiában. A jelenlegi szlovák kormány jelentős mértékben enyhíteni akarja a medvék kilövésének életben lévő szigorú feltételeit.

A magyar határhoz is egyre közelebb merészkednek a medvék

Az elmúlt néhány napban több magyar településen is medvét láttak, köztük Szilaspogony közelében, Szentdomonkoson és Ivádon is.